Mobiel werken: hoe doe je dat?

Vandaag heb ik de mobiel werken-scan van MKBservicedesk.nl gedaan. Daarin werd getest hoe positief ik ben over mobiel werken. Direct wordt ook gekeken of de organisatie van mijn bedrijf wel klaar is voor mobiel werken en of de infrastructuur modern genoeg is. Ik vind dit soort testjes goed. Ze helpen vast bij het verspreiden van de goede zaak.

Overigens was de test best goed opgebouwd; ik kreeg zo’n beetje de vragen die ik verwachtte. Eén van die vragen was of iedereen in ons bedrijf een smartphone had. Ik hoop dat niemand van de respondenten daarop ‘nee’ hoeft te antwoorden. Overigens vind ik het een gemis dat er niet gevraagd werd of alle medewerkers ook een tablet hebben. 100% Mobiel Werken kan bijna niet meer zonder tablet.

Natuurlijk, een smartphone is handig omdat je die écht altijd bij je hebt, dus ook als je niet aan het werk bent. En het is handig als je sommige informatie op je smartphone oproepen en bewerken kunt. Voor de communicatie met collega’s en klanten is de smartphone ook handig. En mocht het voor je werk handig of nodig zijn om foto’s of scans te maken, dan is een smartphone makkelijker te gebruiken, met doorgaans een betere camera, dan een tablet.

Maar als je een functie hebt waarvoor je veel onderweg bent en dus niet achter een bureau (op de zaak of elders) ‘moet’ zitten met een laptop of desktop om je werk te doen, dan is een tablet essentieel. Vergaderstukken, teksten en presentaties lezen veel makkelijker en duidelijker op een tablet. Mailen, bestanden delen en netwerken gaat veel makkelijker met  tien vingers dan met twee duimen. Korte berichten kunnen prima op een smartphone gedeeld worden, maar uitgebreidere informatie leest, bewerkt en deelt veel makkelijker met een tablet.

Overigens: sinds Microsoft zijn Office-pakket heeft opengesteld voor de iPad en binnenkort datzelfde doet voor Android tablets, zal er voor het merendeel van de medewerkers geen reden meer zijn om nog een laptop te gebruiken. En daarmee wordt mobiel werken opeens goedkoper dan niet-mobiel werken. Er kan bespaard worden op werkruimte, reiskosten en dergelijk, maar dus ook op hardware. Een smartphone en tablet zijn voldoende. En de apps die daarop gebruikt worden zijn stukken goedkoper dan de licenties voor de laptopsoftware.

Wij zijn op dit moment bezig een klant met tientallen accountmanagers te helpen 100% mobiel te gaan werken. En dat gaat verder dan een goede app voor hun sales-werk. Dat betekent ook dat zij dagelijks inzage moeten hebben in hun prestaties en resultaten, contact hebben met hun collega’s en leidinggevenden, gekoppeld moeten zijn met het ERP-pakket, inzage hebben in klantcontacten door collega’s, etc. Vervolgens kunnen deze dames en heren niet alleen onderweg werken en besparen op reistijd, overlegtijd en kantoorbezoek. Maar misschien nog belangrijker: ze kunnen hun werk zelfs beter doen dan nu! Als we hiermee verder zijn zal ik op deze plek een verslag doen. Wordt vervolgd dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *