Rechtsgeldig? Alles over de digitale handtekening

Rechtsgeldig? Alles over de digitale handtekening

Online een offerte tekenen? Of een contract goedkeuren? Dat kan met een digitale handtekening. Is zo’n handtekening rechtsgeldig? Wat moeten we ons voorstellen van een digitale handtekening? En waarom is dat zoveel handiger dan een handgeschreven handtekening? In deze blog vertellen we je alles over de digitale handtekening.

Gewone digitale handtekening versus gekwalificeerde digitale handtekening

Er zijn twee soorten digitale handtekeningen. De zogenaamde ‘gewone digitale handtekening’ en de ‘gekwalificeerde digitale handtekening’. De gewone digitale handtekening zit gekoppeld aan een e-mail of een document. Iemand kan zijn handtekening gewoonweg inscannen en toevoegen. Puur om de identiteit van de ondertekenaar vast te stellen. Een gekwalificeerde digitale handtekening is rechtsgeldig. Met specifieke software kan iemand een digitaal bestand, zoals een contract of offerte ondertekenen. Er wordt gebruik gemaakt van Public Key Infrastructure-systemen (PKI) om een dergelijke handtekening te zetten. Gecertificeerde dienstverleners bieden dit systeem aan. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) controleert deze gecertificeerde dienstverleners die PKI aanbieden. Om misbruik te voorkomen.

Dat scheelt weer

Behalve dat de digitale handtekening op deze manier niet wordt misbruikt, is het ook nog eens een handige methode. Papieren contracten zijn niet meer nodig. Dat scheelt papier, printerinkt en -gebruik. Het is ook beter voor het milieu en het scheelt geld: twee vliegen in één klap. Daarnaast hoeven contracten en offertes niet heen-en-weer gestuurd te worden. Het scheelt dus ook nog eens tijd. We kunnen direct handelen, met één druk op de knop.

Tablet Sales App

Ook wij hebben alles goed geregeld. Zolang je in je algemene voorwaarden opneemt dat je aan digitale handtekeningen dezelfde waarde toekent als aan traditionele handtekeningen, is een order of een contract rechtsgeldig en legaal. Wel zo veilig, wel zo snel. We hebben gekozen voor de digitale handtekening, omdat het handiger en eenvoudiger werkt. Zo hoeft de app niet aan een printer of aan andere externe middelen gekoppeld te worden en zo regel je alles direct. Zodat er geen contracten meer ongetekend in emailboxen blijven hangen. Dat is efficiënter en sneller. Alles in één app.

Meer informatie

We hopen je voldoende informatie te hebben gegeven over digitale handtekeningen. Heb je toch nog vragen over de digitale handtekening? Schroom niet en neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *